Отново дезинформация……

(Предложих тази статия за публикуване във вестник „24 часа” в отговор на посочената по-долу публикация, базираща се на твърдения на замминистъра на вътрешните работи Камен Пенков. Както винаги и този път изпратих материала на интернет адреса на завеждащата отдел мнения на вестника Генка Маркова. Привечер тя ми се обади по телефона за да протестира срещу обидния според нея тон, който държа спрямо вестника. Припомни ми, че през лятото на 2006 година моя статия, представена като писмо на читател беше наградена със 100 лева и обявена за писмо на месеца. Аз от своя страна и припомних колко други материали вестника отказа да публикува и я попитах може ли да посочи поне едно невярно нещо в последната от мен статия. Госпожа Маркова каза че има такива неща, но на поканата ми да даде поне един пример за мое невярно твърдение не отговори. Заяви, че не е длъжна да бъде експерт по табелите, а на предложението ми да публикуват едно до друго без коментар моето писмо до министъра на финансите Пламен Орешарски и отговорът на същото писмо каза, че началниците и няма да позволят. Когато я попитах дали все пак тази статия и материала за дискриминацията на пенсионираните през 2007 година имат шанс да излязат във вестника, тя ме пренасочи да отправя същия въпрос към заместник главния редактор Юри Велев. Веднага изпратих и на неговия електронен адрес въпросните материали, но отговор така и не получих, нито последва публикация по повдигнатите въпроси. )

ОТНОВО ДЕЗИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАБЕЛИТЕ НА АВТОМОБИЛИТЕ

 

В броя си от 26 февруари вестник „24 часа” отново волно или неволно се превръща в разпространител на дезинформация и неверни твърдения чрез публикацията „Нови табели за колите пуска КАТ”. Очевидно вестникът или не разполага с компетентни по въпроса журналисти, или не желае да публикува компетентни мнения.

Започвам с елементарната неистина, че „На сегашните /табели – Д.М./ абревиатурата на страната ни бе върху националния трибагреник.” Всеки може да види, че абревиатурата BG е под националния трибагреник, а не върху него, но за автора на публикацията Стойко Стоянов това изглежда е предизвикало затруднение.

Много по-съществени обаче са откровените лъжи, които изрича заместник министър Камен Пенков и които вестникът услужливо безкритично тиражира. Така например той заявява: „България е изпълнила коректно директивата на Европейския съюз за подмяна на номерата на колите и настоящите напълно съответстват на стандартите на съюза”. Няма директива на ЕС за подмяна на номерата, а има Регламент 2411 от 03.11.1998 г. В съответно приложение към този регламент е описано оформлението на регистрационните табели. Защо ли не се учудвам, че в Интернет на български Регламента е публикуван без приложението? Ако то беше публикувано всеки посетител в Интернет веднага би разбрал, че принудителната замяна на табелите, осъществена по-възможно най-бруталния начин само в България, не бе съобразена с изискванията на европейския стандарт. Българските собственици на автомобили получиха табели без символа на ЕС – 12- те звезди, като при това заплатиха повторно за услугата регистрация, на цени най-малко два пъти по-високи от цените за регистрация в останалите държави от съюза.

Във всички държави от Европейския съюз при регистрирането на новозакупен автомобил на него задължително се поставят регистрационни табели с дванадесетте звезди и под тях абревиатурата на съответната страна. Въпреки че това изискване е от края на 1998 г., Република България след приемането и в ЕС бе единствената страна, която през цялата 2007 г. даваше, а както разбирам и през 2008 г. дава и ще продължи да дава табели, които не съответстват на „идеята да се хармонизират регистрационните номера на автомобилите на всички членки на ЕС”. Тази идея е нормативно уредена в цитирания Регламент 2411, който, припомням отново е от 1998 г.. Според замминистърът Пенков фактът, че в момента в България, след всички унижения и откровен грабеж, на който бяха подложени собствениците за да пререгистрират автомобилите си, са налице над 3 000 000 автомобила с табели без знака на ЕС, се нарича „коректно” изпълнение на директивата на ЕС. Ако се вярва на г-н Пенков ще излезе, че ЕС е издал директива, която ние коректно сме изпълнили, а после в Брюксел се е появила „идеята да се хармонизират регистрационните номера на автомобилите” , която предстои да реализираме. По силата на длъжността си замминистърът е длъжен да знае, че няма директива на ЕС, различна от цитираната идея, но очевидно той има неизчерпаем запас от наглост и неуважение към съгражданите си, затова за пореден път се опитва да пробута лъжата, че наредбата за смяната на номерата от 2000-та година е била в отговор на изискване на ЕС. С тези свои твърдения той бие и по авторитета на Европейския съюз, представяйки невярно неговата политика за хармонизиране на регистрационните табели като променяща се и непоследователна.

Министърът продължава: „От тази възможност /да си сменят табелите – ДМ/ могат да се възползват предимно гражданите, които често пътуват в Европа. Но всички други шофьори трябва да са спокойни – табелите им са валидни, включително и в чужбина”. Стойко Стоянов го цитира и услужливо избягва да запита какво пречеше досега да се постъпва по този начин, както между другото постъпиха и продължават да постъпват всички останали страни от съюза.

Авторът на публикацията Стойко Стоянов цитира припомняне на „Пътна полиция”, че „пълната услуга за подмяна на регистрационните табели в пунктовете на КАТ излиза 57 лв…” и пропуска да запита защо в най-бедната страна от ЕС цената е най-малко два пъти по-висока от другите страни.

Отминавам като незначителна неточността на редакционната бележка на 24 часа към същия материал, че последната задължителна подмяна на номерата е приключила през 2005, въпреки че тя продължава и до този момент. Много по-съществена е публикуваната груба неистина, че от подмяната в републиканския бюджет са постъпили „над 60 милиона лева”. Парите от подмяната постъпиха предимно в частни ръце, а бюджета и населението регистрираха загуби. По-подробно за това може да се прочете в писмо до министъра на финансите Пл-. Орешарски и писма до С. Станишев, омбудсмана Г. Ганев и комисията за защита от дискриминация, публикувани в интернет страница www.mitev.eu Цитираните представители на управляващата върхушка не си позволиха да оспорят примерите за загубите на икономиката, бюджета, бизнеса и населението, посочени в писмата до тях, а предпочетоха да преразказват в отговорите си текста на наредбата за пререгистрацията. Вестник 24 часа разполага с информация за тези писма и можеше да съпостави написаното в тях с „неофициалните данни” за постъпилите в бюджета над 60 млн. лева. Обстоятелството, че не стори това показва, че за редакцията му истината е по-маловажна от лустросването с всички средства на действията на правителството на тройната коалиция.

Предпоследното изречение от редакционната бележка на вестника: „Табелите бяха унифицирани съгласно европейските изисквания” е повтаряне с различни думи на лъжата на К. Пенков, че със уникалната в световен мащаб кампания за смяна на табелите сме изпълнили коректно „директивата на Европейския съюз…”. По този начин „24 часа” в рамките на четири-пет реда текст за втори път демонстрира своето неуважение към истината и читателите си и става съучастник в опипването на почвата и психологическата подготовка на населението за нова смяна на регистрационните табели. За мотивите няма да се опитвам да гадая.

Димитър Митев, тел. 0888/704984 е-mail: dimitr_mitev@abv.bg

Пловдив, 27.02.2008 г.

3 коментара to “Отново дезинформация……”

  1. DMitev Says:

    Ето една публикация, която показва как е започвала кампанията за номерата през 2000-та година.
    Вестник „Сега“, 06.01.2000 г. „НОВИ НОМЕРА НА КОЛИТЕ ОТ КРАЯ НА МЕСЕЦА“
    “ 25 лева ще плащат собствениците на автомобили за новите регистрационни табели, чиято подмяна започва в края на януари /подмяна на новите табели?!?! – Д. М./ Старите табели струваха 20 лева, съобщиха вчера от ДНСП. ПОДМЯНАТА НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА, СТАРИТЕ ТАБЕЛИ ЩЕ ВАЖАТ, НО ВСИЧКИ НОВИ И НОВОВНЕСЕНИ КОЛИ, КОИТО СЕ РЕГИСТРИРАТ, ЩЕ СА СЪС ЗНАЦИ ОТ НОВИЯ ТИП…..“ /Курсивът мой -. Д.М. Лесно ще откриете приликата в твърденията на Камен Пенков и написаното в цитираната тук публикация. Всички знаят как завърши „незадължителната подмяна“ и доколко старите табели важаха. Имам тъжното усещане, че историята ще се повтори. Поне започва по един и същ начин.

  2. ALEKSANDAR Says:

    Ne ne e viarno, 4e vav Balgaria ne se davat novi registracionni tabeli, IMAM PREDVID SAS 12-TE ZVEZDI NE EVROSAIUZA az li4no karam avtomobil it 15 dni i ve4e nimerat na kolata mi e sas zvezdite na Evropa a ne na TRIBAGRENIKA taka, 4e niakade biah 4el, 4e , kam esenta MASOVO 6te zapo4nat da se smeniat nomerata na kolite no NIAMA DA E ZADALZITELNO , taka, 4e spokoino moita kola ve4e e sas NAI NOVIAT NOMER sas 12- te zvezdi taka, 4e i Balgaria ve4e smania nomerata na kolite spored EU iziskvaniata!

  3. DMitev Says:

    >
    Уважаеми господин Шилегарски,
    бях 50 дни в чужбина и съм пропуснал това обстоятелство. Благодаря Ви за информацята. На 26 февруари 2008 г. замминистърът на вътрешните работи Камен Пенков/подал оставка заедно с Р. Петков, но останал на поста си при М. Миков/ в публикация във в-к 24 часа „Нови табели за автомобилите пуска КАТ“ посочваше, че тези табели ще бъдат давани вероятно към края на настоящата година , защото за тяхното въвеждане имало нужда от технологично време.Сколасали са по-рано, което не съм забелязал.
    През 2000-та година също четох във вестник, че тогава въвежданите нови табели няма да са задължителни, а предполагам знаете каква кампания се развихри от началото на 2006 г.
    Съгласно Регламент 2411, който е задължителен за страните-членки,табелите със звездите в България трябваше да се дават от 1.1.2007 г. Закъснението от година и половина означава най-малко 400 000 за 2007 и около 200 000 коли за 2008 г. регистрирани с табели, неотговарящи на цитирания регламент. Сега предизборно и аз не очаквам кампания за задължителна смяна на табелите с трикольора с табели със звездите. Очаквам обаче под някаква форма заинтересованите кръгове около властта да се опитат да повторят кампанията от 2000-2006 г.
    От Вашето мнение лъха спокойствие, което искате да препоръчате и на мен. Същественият въпрос обаче е: Вие приемате ли за правилно повторното и единствено в света регистриране на милиони регистрирани коли в посочения период? Прочетохте ли http://www.mitev.eu/2008/02/06/sergej_stanishev/ и считате ли, че подобни явления трябва да се отминават без внимание? Правилно ли е държавата да обявява за невалиден издаден от нея документ и под заплаха от глоби и спиране на МПС от движение, с цената на стотици милиони лева загуби на бюджета и населението да докарва под строй клиенти за да осигури печалба на заинтересовани частни лица? Какво мислите за казаното от Станишев, „Първо искам да върна лентата малко назад. Част от проблема е това, че държавата своевременно, в продължение на години, не си е вършила работата. Не са подменяни номера на коли, които са с регистрация от преди….“ Работа на държавата е да се отказва от документа, даден за регистриране и да иска нова регистрация!! Гениален премиер, нали?
    ПП. На 11 септември 2008 г. проверих в КАТ Пловдив и установих, че тук номера със звездите на ЕС все още нямат и съответно продължават регистрацията на колите с несъответстващите на Регламент 2411 номера.

Leave a Reply