Дискусия с министър Дянков във форум "Сега"

Mitev
[Златен]
от BulgariaОбщо мнения: 9652

 

Господин Дянков,
Попитах Ви:

Господин Дянков,
когато се въвеждаше плоския данък, тогавашният премиер Станишев заяви, че от неговото въвеждане ще спечелят хората с високи заплати (над средната) – т.е. малцинството в България, към което спада и политическата властова върхушка. На мнозинството българи Станишев обеща, че държавата ще вземе мерки те да не загубят от въвеждането на единната ставка.
Вие очевидно сте съгласен да спечели малък процент от населението, а голямата част от заетите да не загубят. Стигам до този извод след вашата реплика, че идеята за премахването на плоския данък е малоумна. Прогресивно-подохдното облагане съществува в мнозинството от държавите в света, включително в развитите западни държави. Плоският данък съществува в малко държави, предимно бивши социалистически. В тази връзка ви питам – мнозинството държави, включително най-развитите, малоумни ли са след като не прилагат плоския данък?
Битхе ли дали данни колко са били приходите от ДОД преди въвеждането на плоския му вариант и след това?
ПП.
Пропуснах да ви попитам дали смятате, че плоският данък щеше да бъде въведен в действие ако представителите на властта бяха в положението на мнозинството хора – т.е. да очакват, че им е осигурено да не загубят, а не да спечелят увеличение на доходите си.
Моят отговор на този въпрос е – НЕ, нямаше да бъде въведен. Лицемерието на властта е едно от най-ужасните неща на този свят.

Отговорихте ми:

Re: MitevНе мисля, че Естония, Латвия, Литва или Словакия са „малоумни държави”. Не знам какво разбирате под „малоумна държава”.Въвеждането на плоския данък е едно от най-важните постижения на предишното правителство. Стоя зад плоския данък, за нашите условия това е най-удачния вариант.[/quote]
В качеството си на бивш вузовски преподавател по политическа икономия оценявам отговора Ви с оценка (слаб) 2.
Защото – избягнахте да дадете отговор на питането ми малоумни ли са мнозинството държави, включително най-развитите, след като прилагат прогресивно подоходния данък.
Избягнахте да вземете отношение по користните мотиви на властимащите за въвеждането на плоския данък.
Избягнахте да направите съпоставка на приходите от ДОД преди въвеждането на плоския данък в РБ и след това. Липсата на такава съпоставка в отговора Ви си обяснявам с това, че най-вероятно липсва положителен ефект за бюджета от въвеждането на плоския данък. Иначе не бихте пропуснали да посочите с колко са се увеличили приходите в бюджета от неговото въвеждане.
Направихте се на разсеян с твърдението „не знам какво разбирате под „малоумна държава“. Не аз, а Вие първи употребихте израза „малоумна“ за идеята да се възстанови у нас прогресивно-подоходното облагане и да се премахне плоския данък. Обяснявам нещо, което странно защо не сте разбрал сам – след като идеята за въвеждане на прогресивно-подоходното облагане на мястото на плоския данък у нас е „малоумна“ според Вас, логично е да оцените по този показател развитите държави като „малоумни“ след като не се ползват от плоския данък.
Това, че стоите зад плоския данък, показва кому служите всъщност. Този, комуто служите с позицията си по този въпрос във всички случаи не е мнозинството от българския народ. А понятието социална справедливост очевидно за Вас е мръсна дума.
Показателно е и обстоятелството, че не намерихте начин да защитите властта от моето обвинение, че лицемерието и е едно от най-ужасните неща. Страните, които посочвате, че не смятате за малоумни, се управляват от посттоталитарни субекти на властта като в България. И те по същите фалшиви мотиви въведоха плоския данък. А Вие стоите зад него, но не се опитвате дори с две три изречения да защитите позицията си. Това е симптоматично.

Редактирано от – Mitev на 24/12/2010 г/ 13:02:01
Създадено: 24.12.2010 г. 12:07:06         

 

Mitev
[Златен]
от BulgariaОбщо мнения: 9652

 

Господин Дянков,
попитах Ви още:

Mitev
Господин Дянков,
колкото пъти мина през пловдивския квартал Шекер махала с автобус 113, толкова пъти виждам на улицата в разстояние от около километър и половина (колкото е обиколката на квартала), няколко десетки цигани и циганки, включително малки деца, които на десетина метра едни от други съвсем открито протягат към минувачите ръце, в които държат и предлагат контрабандни цигари. Предполагам, че картината е подобна навсякъде в страната в подобни квартали. Това известно ли е на вас и на подчинените ви данъчни служители? Ако е известно, означава ли, че има негласна договорка тези продавачи на контрабандни цигари и други стоки да не се санкционират от властта? Ако ви е неизвестно, смятате ли, че властта добре си върши работата, щом не забелязва такива неща?

Вие ми отговаряте по следния начин:

Re: MitevНа конкретния ви въпрос: не, няма негласна договорка продавачи на контрабандни цигари да не са санкционирани от властта. Това е нелепо.Приходните агенции непрекъснато са под пара и се справят много добре. По отношение на контрабандата на цигари – хората на Танов са задържали над 242 милиона къса от началото на годината. За сравнение, в периода 2007-2009 г. общо количество задържани контрабандни цигари е 54 милиона къса.

Похвално е това, което са направили хората на Танов. Но аз Ви питах защо месеци наред не се вземат никакви мерки от териториалната агенция на НАП в Пловдив, (предполагам, че положението е подобно навсякъде в страната и не става въпрос само за Пловдив) срещу откритата, дразнеща липса на каквито и да било мерки срещу посоченото явление. Попитах Ви дали това явление Ви е известно или не, но отговор не получих. Очаквах от Вас не само твърдение, че е нелепо да има такава негласна договорка, а също да се ангажирате в отговора си, че ще вземете необходимите мерки явлението – открито, демонстративно предлагане от десетки цигани по улицата на контрабандни цигари (и не само цигари) да бъде ограничено. Дано е случаен този Ваш пропуск за реакция на конкретен сигнал, какъвто се съдържаше в моя въпрос.
Но започвам да се съмнявам.
Нямам причина да съм доволен от Вашия отговор по този въпрос.
Редактирано от – Mitev на 24/12/2010 г/ 15:32:02
Създадено: 24.12.2010 г. 12:50:47         

Mitev
[Златен]
от BulgariaОбщо мнения: 9652

 

Господин Дянков,
а защо подминахте без отговор този въпрос:

Парламентът прие да се купува стаж до пет години само с плащане наведнаж на цялата сума за целия период?
Според мен това е глупаво решение, което ще елиминира преобладаващата част от потенциалните желаещи да закупят стаж поради липса на въпросната сума, както и поради наличието на по-добри варианти за влагане на такава сума при съществуващите банкови лихви по депозитите. Освен че ще бъдат ощетени мнозинството от желаещите да закупят стаж, ще бъде ощетена и системата на НОИ, тъй като по такъв начин в нея в крайна сметка ще постъпят по-малко средства.
Ще се радвам, ако ми докажете, че греша.

Като имам предвид горецитираните отговори и липса на отговори на моите въпроси, не се изненадвам, че не отговорихте и на последното ми питане:

В заключение последен въпрос.
Не виждате ли, че с хладното си, бих казал доста често безцеремонно, отношение към проблемите на различни социални категории и групи хора вредите на каузата на ГЕРБ и подкопавате доверието в тази партия? Трудно ли ви е да бъдете по-диалогичен, по-доказателствен, когато заемате определени позиции или считате, че хората в България не заслужават да им се обяснява и доказва, че предлаганите решения са обективно необходими?
Имате ли такива доказателства за обективната необходимост от всички предприемани от вас мерки?

Не мога да дам оценка на всичките Ви действия като министър тъй като ми липсва първичната информация, обусловила едни или други решения. Но ако съдя по отговорите Ви на моите въпроси, друга оценка освен слаба не мога да Ви пиша. Вие сте във възрастта на моите деца. Поради което ще си позволя един съвет към Вас. Опитайте се освен финансист да бъдете и политик и повече да уважавате хората на България.
Редактирано от – Mitev на 24/12/2010 г/ 15:40:33
Създадено: 24.12.2010 г. 15:21:22         

 

 

Leave a Reply