Archive for the ‘Политици’ Category

Интервю пред телевизия Евроком за пререгистрцията на автомобилите

събота, декември 24th, 2016

В интервюто се споменава министър-председателя. Става дума за Сергей Станишев.

Сигнал до главен прокурор Цацаров “Орешарски трябва да бъде съден, а не да бъде премиер”

вторник, юли 23rd, 2013

       СИГНАЛ ДО ГОСПОДИН СОТИР ЦАЦАРОВ, ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ         

Вх. № във Върховна касационна прокуратура 11535/31.07.2013 г.

     https://mitev.eu/?p=4096           

                                ОРЕШАРСКИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪДЕН, А НЕ  ДА БЪДЕ ПРЕМИЕР              

               В 2000-та година бе приета Наредба І – 45 на МВР.  С нея бе определен краен срок на валидност на регистрацията на автомобилите в България. С това МВР наруши закона за движение по пътищата, в чиито член 141 е записано, че регистрацията е безсрочна. Започна уникална в световен мащаб кампания за пререгистрация на регистрирани автомобили. Костов  падна от власт, „царят” се интересуваше  от БТК, гори, дворци и изпълняваше вяло  наредбата.

               Дойде правителството на тройната коалиция. В края на 2005 г. министърът на финансите Пламен Орешарски и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева предложиха на Министерски съвет срокът за изпълнение на цитираната наредба на МВР да бъде съкратен – до 31 март вместо до края на 2006 г. На двамата не им направи впечатление че с ведомствена наредба на МВР се отменя законова разпоредба.  Предложението им бе прието от МС. Нещо повече, тогавашният премиер  Станишев в телевизионно интервю по Канал 1 на БНТ на 15 март отправи критика към държавата, че „…своевременно, в продължение на години, не си е вършила работата. Не са подменяни номера на коли, които са с регистрация от преди ….”. Уникална глупост, останала без последствия за него.

               Пред пунктовете на КАТ се извиха огромни опашки, чакаше се по 3-4 денонощия. В Карнобат човек  почина от инфаркт на опашката. Така само за периода 01.01. -28.05. 2006 г. бяха пререгистрирани 608 013 автомобила. Което означава над 1. 8 млн. човекодни загубени в чакане по опашките. А това означава над 100 млн.  лева загуби от непроизведен продукт, тъй като един зает в икономиката тогава произвеждаше средно на ден продукт за около 60 лв. В това число не са включени загубените дни от чакащите за първа регистрация  около 150 000 души. До този момент прокуратурата не е потърсила отговорност за причинените огромни загуби. Напротив, Орешарски и компания управляват, а Кунева търси начин да управлява.

          Правителството на тройната коалиция и медиите  внушиха лъжата, че пререгистрацията на автомобилите е по искане на ЕС. Много са хората, които още вярват на това.  Пламен Орешарски е съучастник в тази лъжа. Истина е, че ЕС има искане 90 % от движещите се коли да имат сключена застраховка ГО. В закона за движение по пътищата изрично е записано (чл. 171), че автомобил, който се движи без  застраховка се спира от движение да сключване на същата.  Орешарски,  Кунева и всички от тройната коалиция дължат отговор на обществото защо игнорираха наличието на тази законова норма и решиха да постигат искания процент застраховка ГО чрез пререгистрация на автомобилите. Нещо повече, те не пропуснаха да наложат пререгистрация и за автомобилите, за които има сключена застраховка ГО.

               Като министър на финансите Орешарски не беше пестелив. Той с лека ръка позволи да се осъществи ненужна и незаконосъобразна пререгистрация на автомобилите на държавните органи и ведомства. С това причини с нищо неоправдани загуби на бюджета за много милиони лева, за които до този момент не е понесъл никаква отговорност.

               Форсираното изпълнение на пререгистрацията в съответствие със съкратеният срок доведе до полагане на много извънреден труд в пунктовете на КАТ. Разходите за заплащане на този извънреден труд лежат на съвестта на Орешарски.

               Като министър на финансите Орешарски позволи таксата за пререгистрация да бъде определена в разрез с изискванията на закона, защото тя многократно надвиши разходите, направени    от държавата за пререгистрацията, а трябва да е равна на тях. Само за сравнение – таксата за първа регистрация в Германия е 10 евро и 50 цента. У нас беше 60 лв., т.е. три пъти повече от таксата за същата услуга в Германия.

               По време на парламентарно питане на 01.09.2006 г. Орешарски покани питащата го депутатка М. Капон „…отговорете Вие на въпроса ако не беше изтеглен с няколко месеца срокът, нима тези граждани нямаше да похарчат същите пари, за да си сменят номерата? Или това щеше да стане безплатно?”. Реплика, която показва до къде може да стигне цинизмът на „компетентния” Орешарски. Защото българската смяна на номерата е единствена в света и  нито беше обективно необходима, нито беше наложена от външни фактори, а бе груб произвол да политическата върхушка, при който МВР  и по-специално КАТ бяха използвани като инструмент за рекет. Очакваше се в тази кампания да бъдат събрани около 200 милиона лева, чието използване бе засекретено, но те в никакъв случай не попаднаха в държавния бюджет.

               В условията на многодневни опашки пред КАТ бързо се появиха „наши” фирми, които срещу допълнителни 100 лв. осигуряваха пререгистрация на автомобили без чакане на опашка. За мнозина от чакащите тези 100 лв. бяха по-малко от сумата, която биха загубили при чакането на опашката (не става въпрос само за загуба на  достойнство и унижение) и те предпочетоха да ги дадат за тази „услуга”. С други думи, с предложеното съкращаване на срока за пререгистрация, Пламен Орешарски, Меглена Кунева и цялото правителство създадоха образцова корупционна обстановка. Днес обаче те се представят за борци срещу корупцията.

               „Заклевам се, в името на Република България, да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!”               Това е клетвата, положена от Орешарски и останалите герои, участвали в срамната, престъпна и унизителна кампания за повторна регистрация на законно регистрираните автомобили в България. Не бе спазен законът, интересите на народа бяха погазени. С принуждаването на собствениците на три милона автомобила да ги пререгистрират полицейщината достигна най-високия си връх в българската история. МВР и КАТ бяха превърнати в инструмент за репресия.  А сега тези хора искат да връщат държавата на народа и да громят полицейщината.  Време е тези „герои” да бъдат изметени от политическата сцена като клетвопрестъпници и да им бъде потърсена съответна политическа и наказателна отговорност.

Пловдив, 23.07.2013 г.       Димитър Николов Митев  тел. 0888/704984  www.mitev.eu

 ПП. Уважаеми читатели, ако считате посочените факти за значими, помогнете те да станат достояние на възможно най-широк кръг хора, защото този текст няма шанс да се появи в медиите.

От Меглена Кунева, предназначено за хора, които не обичат да мислят.

петък, април 19th, 2013

http://svejo.net/attachments/stories-photos/0192/3345/size_large/hora-na-kuneva-tarsyat-b-b-bulkata-beglets.jpg?1362040297

 

 

К. Чакъров при Карбовски със спомени за Тодор Живков (Нова Тв)

вторник, септември 18th, 2012

http://www.vbox7.com/play:46788dc3b6   Предаване “Отечествен фронт ” по Нова Тв – разговор на Карбовски с бившия сътрудник на Тодор Живков Константин Чакъров. 15.09.2012 г.

Отворено писмо до Волен Сидеров

петък, септември 7th, 2012

                    

 

 

  На 06.09.2012 г. в зала “Москва” на Новотел “Пловдив” се проведе среща на Волен Сидеров с представители на ръководствата на местните организации, съмишленици и симпатизанти на ПП “АТАКА”. На срещата забелязах още присъствието на депутатите Шопов и Чуколов. Там беше и лидерът на ВМРО – Красимир Каракачанов. На срещата присъстваха 187 седнали и около 50 правостоящи посетители. Видях в залата плакат, на който пишеше ПП “АТАКА” Сопот.  Отначало В. Сидеров в течение на 15-20 минути отговори на въпроси на журналисти, като отговорите му се чуваха благодарение на озвучаването. След това говори пред присъстващите около 45 минути.

              След края на словото му около него се събраха  десетина души и аз успях да му дам плик с долупоместеното писмо, заедно с копия от кореспонденцията с М. Кунева и извадка от сигнала ми до Цв. Цветанов с условията, при които бих си изтеглил жалбата от Европейския съд по правата на човека в Страсбург. На гърба на втората страница от писмото ми до В. Сидеров  получих  автограф. Попита ме как се казвам, написа името ми и се подписа. Ако евентуално получа отговор, той ще бъде публикуван също тук.

 

                                                                          Отворено писмо

                                                                          до  г-н Волен Сидеров,

                                                                          лидер на ПП „АТАКА” и

                                                                          народен представител в

                                                                          ХХХХІ  Народно събрание

 

                     Уважаеми господин Сидеров,

отдавна изпитвам желание да застана лице в лице срещу Вас и да Ви запитам за отношението Ви към следното:

      1. През 2006 г. стотици хиляди българи бяха подгонени от властта като стадо към пунктовете на КАТ за да регистрират повторно автомобилите си. По закон автомобилите в България бяха и са с безсрочна регистрация, но с Наредба І – 45 на МВР от 2000-та година правителството на Костов обяви регистрацията за срочна. Как гледате на обстоятелството, че с медиен, политически и особено с полицейски натиск българските граждани единствени в света бяха принудени повторно да регистрират законно регистрираните си автомобили?

       2. Правителството на Станишев излъга че тази акция е по искане на ЕС. Известна ли Ви е тази лъжа и готов ли сте да я разкриете пред българската общественост?

        В интервю по Канал 1 на БНТ на 15. 03.2006 г. Станишев разкритикува държавата, че дълго време не си е вършила работата и не е подменяла номерата на автомобилите. Какво е мнението Ви за тази критика, изказана от Станишев? Готов ли сте публично да го атакувате за казаната от  него колосална глупост?

        3. Незаконната пререгистрация на автомобилите в България  бе осъществена на тройно по-висока цена от цената за регистрация на автомобил в Германия. Какво Ви е мнението за този факт?

         4. Поради съкратените срокове за  тази обективно ненужна  пререгистрация, пред пунктовете на КАТ се виеха опашки, на които се чакаше средно по три денонощия. Само за времето от 01.01.2006 г. до 28.05.2006 г. по официални данни са пререгистрирани 608 013 автомобила. Т.е. за този период са били пропилени над един милион и осемстотин хиляди работни дни. По това време един зает в икономиката е произвеждал брутен продукт средно за 65 лв. дневно. С други думи само за този период е причинена загуба от непроизведена продукция за над 100 млн. лв. А през същия период още над 150 000 души са чакали по опашките за първа регистрация на автомобилите си. Т.е. загубите са още по-големи. Готов ли сте да изнесете този факт пред българската общественост във Вашите публични прояви във връзка с предстоящата предизборна кампания?

         5. Предлагам Ви писмо от Меглена Кунева до мен http://mitev.eu/?p=2948     , в което тя си позволява да твърди, че въпросната пререгистрация е необходимо условие за приемането на България в зоната Шенген. Готов ли сте публично да изобличите тази нейна нагла лъжа? (Госпожа Кунева заедно с г-н Орешарски бяха инициатори на съкращаването на сроковете за пререгистрацията на автомобилите.)

          6. На 16.03.2006 г. депутати от ПП „АТАКА” гласуваха в НС заедно с депутатите от тройната коалиция против предложението на депутата Минчо Христов за отмяна на цитираната по-горе Наредба на МВР. Благодарение на техните гласове Наредбата не бе отменена. Може ли да посочите мотивите за това гласуване на депутатите от Вашата парламентарна група? Как гледате на това гласуване в светлината на фактите, които Ви поднасям с настоящото писмо?

 

          Искам да вярвам, че ще отговорите на това мое писмо. То ще бъде публикувано в блога ми www.mitev.eu  Ако получа отговор от Вас той ще бъде публикуван също там. Вашият отговор ми е необходим за да си създам във връзка с изборите през следващата година  по-пълна и по-автентична представа за Вашите възгледи и за политическия Ви профил.

 

                                   Димитър Николов Митев ………………..

                                                                  тел. 0888/704984

                                      Интернет адрес: dimitr_mitev@abv.bg

           Пловдив

           06.09.2012 г.                        

 

ПП.

      Аз съзнателно не пререгистрирах автомобила си, два пъти ми бяха съставяни актове и издавани наказателни постановления, два пъти автомобилът ми бе спиран от движение. Два пъти две различни съдилища отмениха наложените ми санкции като незаконосъобразни. Опитах се в съответствие със Закона за отговорност на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) да осъдя МВР, но Административният съд в Пловдив и Върховният административен съд не пожелаха да спазят закона. Сега жалбата ми е от две години в ЕСПЧ – Страсбург. Готов съм да се откажа от иска си ако министърът на вътрешните работи Цв. Цветанов изпълни условията, които съм  поставил. Тях може да прочетете в  http://mitev.eu/?p=2980 . В тази връзка иска да Ви запитам дали сте готов по линия на парламентарния контрол да отправите питане към вътрешния министър какво е становището му относно поставените условия за отказ от жалбата ми до ЕСПЧ? 

 

 

Предложение на ЕК за премахване на пререгистрацията на автомобили

четвъртък, април 5th, 2012

Според обществена консултация, проведена през 2011 г., като основни проблеми са посочени продължителността на процедурите и допълнителните разходи.
Фотограф: Красимир Юскеселиев

Дневник

По темата

 

Европейската комисия предложи днес мерки за намаляване на излишната административна тежест при регистрацията на автомобил в друга държава – членка на Европейския съюз, съобщи пресслужбата на институцията.

Очаква се предложението да доведе до опростяване на административните процедури, в резултат на което дружествата, гражданите и органите, отговарящи за регистрацията, ще спестяват близо 1.5 млрд. евро годишно.

С предложения текст се въвежда принципът, че даден автомобил следва да се регистрира в тази държава от ЕС, в която живее неговият собственик, и че останалите държави членки не могат да изискват от собственика да регистрира автомобила на тяхната територия, дори и в случай на по-продължителен престой.

Брюксел предлага също опростяване на административните формалности при пререгистрация в рамките на ЕС на леки автомобили, микробуси, автобуси и камиони, например в случаите, когато дадено лице се премести да живее в друга държава от ЕС, както и когато купи автомобил втора употреба от друга държава от ЕС.

Според обществена консултация, проведена през 2011 г., като основни проблеми са посочени продължителността на процедурите и допълнителните разходи.

Невъзможно ще стане и регистрирането на откраднат автомобил в друга държава от ЕС. Значително ще се намалят разходите на фирмите за отдаване на автомобили под наем. Ще бъде възможно прехвърлянето на автомобили в друга държава от ЕС по време на ваканционните периоди, без да е необходима пререгистрация. По този начин се очаква след приемането на предложението наемането на автомобил да стане по-евтино.

Много проверки ще бъдат напълно премахнати, като компетентните органи ще получават необходимата им информация за автомобила директно от своите колеги в държавата, в която той вече е регистриран.

Всяка година на европейците и дружествата в ЕС се налага да преместят близо 3.5 млн. превозни средства в друга държава членка и да ги регистрират според националното законодателство. Продължителността на процедурата е средно пет седмици, а разходите по нея за гражданите и дружествата възлизат на 400 евро, посочва Европейската комисия.

 

Съобщение за горецитираното предложение на ЕК с което се цели отмяна на пререгистрацията от една страна в друга в рамките на ЕС чух няколко пъти по програма Хоризонт на 04.04.2012 г. Виждам го и във в-к Дневник от 05.04.2012 г. откъдето взех горецитирания текст. Напразно търсих някакво съобщение във в-к Сега по тази тема.

Казано шеговито не ми дадоха възможност да припомня на фона на горното съобщение изказването на Станишев, че работа на държавата е да подменя номерата на автомобилите. И да го помоля като лидер (макар и временен) на ПЕС да вразуми ЕК и да я накара да се откаже от предложението си. Само пререгистрация, тотална, във всяка държава, минимум един път годишно.

 

Интернет-писмо от Алексей Петров.

неделя, октомври 30th, 2011

В деня за размисъл преди първия тур на изборите за президент и общински органи за управление на електронния ми адрес пристигна следното писмо:

Подател: Aleksey <11111111111111@abv.bg>   добави в адреси 
До: dimitr_mitev@abv.bg  
Относно: Aleksey Petrov Obrashtenie  
Дата: Събота, 2011, Октомври 22 12:58:02 EEST  
Файлове: (3) Прикрепени файла  

My document titleУважаеми Дами и Господа,Имахме удоволствието да Ви изпратим поредния брой на новия електронен вестник на AnewS.Днес Ви изпращаме финалното обръщение на кандидата за президент Алексей Петров до гражданите на Р. България.Видео: http://www.youtube.com/watch?v=E-GqvG5Sj5g

Изпращаме Ви и писмото на студентите до министър-председателя Бойко Борисов. 

Благодарим Ви, че не се възползувахте от възможността да откажете по-нататъшното получаване на материалите, които Ви изпращаме.

Можете да отбележите, че не желаете да получавате повече подобни съобщения от тук.

Събуждаме се, още не е късно! 

 Екипът на AnewS

Избери

проверява се с 
Aleksey_Petrov.pdf     изтегли 126.1 KB
OBRASHTENIE_21.10.2011.doc     изтегли 36.5 KB
Pismo_Studenti_Borisov.doc     изтегли 226.44 KB

 

Uvazaemi Dami i Gospoda,

 Imame udovolstvieto da Vi izpratim porednia broj na novia elektronin vesnik na AnewS.

 Dnes Vi izptashtame finalnoto obrashtenie na kandidata za prezident Aleksey Petrov do grazdanite na R.Bulgaria.

Video: http://www.youtube.com/watch?v=E-GqvG5Sj5g

 Izprashtame Vi i pismoto na studentite do ministar-predsedatelia Bojko Borisov.

Sabuzdame se, oshte ne e kasno

Ekipat na AnewS ”

Ето и  съдържанието на файловете:

Aleksey_Petrov.pdf     изтегли

 
 
 
 
 
                                                                   Х          Х          Х

OBRASHTENIE_21.10.2011.doc     изтегли

            Уважаеми Сънародници !

 

            Преди повече от две години, се опълчих срещу Бойко Борисовщината, която лиши хората от работа, обрече възрастните на мизерия, а младите на емиграция. Срещу Бойко Борисовщината, която закриля грабежа на банките и техните безобразни лихви. Опълчих се срещу унищожаването на малките предприятия с терор и рекет.

            Опитаха се да ме спрат. Арестът ми беше сам по себе си репресия срещу малкия и средния бизнес и гаранция за спокойствието на банките. Гаранция и за безпроблемното обогатяване на властимащите от контрабандата, ощетила държавния бюджет с приходи за милиарди.

            Бойко Борисов няма да остане в историята като строител на магистрали, а като унищожител на икономиката и убиец на свободното слово. В стремежа си към власт и обогатяване, Борисов не спря да насърчава насилието и агресията в политиката. Стигна се до тероризъм – взривиха автомобила на журналиста, допринесъл много за свободата на словото през последните години в България. Бомбата в колата на Сашо Диков беше взрив за предизборната кампания.

            Всъщност, кампания нямаше. Предизборното състезание се превърна в пародия. Партийните клики и лично министър-председателят Борисов превърнаха дебатите в говорилня между тримата най-удобни за тях кандидати.

            Въпреки репресиите, на които бяхме подложени, постигнахме много през последните месеци.

            Ние издигнахме екипното начало в принцип. Днес ни копират и дори в Министерския съвет сричат за екипна работа.

            Ние вече две години се опълчваме на новите ни поробители – банките с тяхната престъпна лихвена политика. Хората ни подкрепят. Те разбраха, че сме реалният противник на банките в България, които унищожават малките предприятия и ограбват гражданите.

            Ние открито посочихме огромната отговорност на партийния картел за криминалния преход. Днес, всички кандидати за президенти имитират независимост от партиите, които са ги издигнали и дори се разграничават от тях.

            Ние отказахме Бойко Борисов от мечтата му да се кандидатира за президент на тези избори, което е и първата ни победа. Няма да позволим и да си назначи зависимият от него Росен Плевналиев за „алтернатива“ в президентството. Ще продължим до пълна победа – докато гражданите заедно вземат управлението на България.

            Силата е в екипа!

12

 

                                                              Х          Х          Х

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Издава Инициативен комитет за издигане кандидатурата за Президент и Вицепрезидент на Избори 2011

Алексей Петров и Николай Георгиев
Pismo_Studenti_Borisov.doc     изтегли

Борисов!

Ние, младите хора на България не започваме писмото си с „уважаеми”. Искахме, но ще те излъжем, а лъжата я владееш ти.

Когато ти повярвахме преди време се надявахме да си различен. Уви ! Ти се оказа като лявата химера, като дясната утопия и като царската измама т.е. лъжец. Надявахме се, че знаеш колко е невъзможно да живееш с българските пенсии и заплати, които препоръчваш на европейците. Само пурите ти за два дни струват повече.

Ти Борисов, ни нарече „лош човешки материал”. Забрави обаче, че този „лош материал” те изпрати там, където ти се самозабрави.

Ти Борисов, приемаше с радостна усмивка нашите усилия да те превърнем в Избрания. А сега ни съветваш да станем овчари. Пробвахме, но в бюрата по труда няма свободни места за овчари. Може би подтвоето„вещо” ръководство и стада не са останали.

Водени от светлия ти почин, ходихме няколко пъти и на разклона, където намираш министрите си, та белким забележиш, че съществуваме. Всеки път ескортът ти ни подминаваше с бясна скорост. След като прахът от „божественото” ти преминаване се слягаше, интерес към нас проявяваха само сутеньори, измамници и хората на Цецо.

Пак по внушението ти свише се пробвахме и на картофената нива, но твоите бивши колеги -рекетьори са станали изкупвани и предлагат бой вместо пари. Други патили хора ни препоръчаха да не се захващаме с череши, гъби, билки или малини, защото там се разпореждали пак твоите хора.

Ти Борисов, ни накара да сведем от срам доскоро гордо вдигнатите си глави, след като чухме безумията, които ръсиш по широкия свят. То и Алековият бай Ганьо би се почуствал неудобно от теб. Да се радваш на подигравката на Берлускони, който ти мери плешките, да разправяш как колегата ти Цветанов „с един багер копае и вади трупове”, да правиш обидни квалификации за Ангела Меркел и за Саркози …

Ти Борисов, заля услужливите радиа и телевизии, както и страниците на купените от теб вестници, но единствената файда от това са прерязаните от теб ленти на свършеното от други хора.

Ти Борисов, забрави или просто не знаеш, че пътищата се правят за хората, а не хората съществуват заради магистралите ти. Или още по-точно – заради магистралните ти комисиони.

Ти Борисов, позволяваш на чуждите банки да ни колонизират, а на една уж българска -откровенно да ни открадне парите и в същото време се правиш на патриот и народен защитник.

Ти Борисов, се пъчеше, че разбиваш контрабандните канали, а всъщност ги събра в един – твоят собствен. И вечер приспиваш гузната си съвест с тихото шумолене на банкнотите.

Ти Борисов, се уплаши от обичта ни и се скри зад безличния Росен. Уплаши се от топлите ни чувства или от падането на единственото признато от теб национално богатство – твоят рейтинг.

Та, ние – неосъществените овчари, рекетираните картофопроизводители, берачи на гъби и въобще – некачественият според теб човешки материал, вече не ти вярваме.

ДНЕС ИМАМЕ СИЛАТА И ВОЛЯТА ДА ТЕ ПРИЗЕМИМ!

Да, точно така – да те приземим, както казваше онзи на когото разтриваше ушите в предишната си роля.

Борисов, махни се от мястото, което позориш и от работата, която не можеш да вършиш. Ако за теб няма живот извън политиката, както казваш ти самият, то знай, че докато ти си в политиката, то няма живот за нас българите. И тъй като знаем какъв е твоят избор, то ние заявяваме, че оттук нататък ще избираме НИЕ и започваме на 23 октомври.

 
 

  
Избери

проверява се с 
Aleksey_Petrov.pdf     изтегли 126.1 KB
OBRASHTENIE_21.10.2011.doc     изтегли 36.5 KB
Pismo_Studenti_Borisov.doc     изтегли 226.44 KB
      

Избери

проверява се с 
Aleksey_Petrov.pdf     изтегли 126.1 KB
OBRASHTENIE_21.10.2011.doc     изтегли 36.5 KB
Pismo_Studenti_Borisov.doc     изтегли 226.44 KB

Писмо до Бойко Борисов – 13.06.2011 г.

понеделник, юни 13th, 2011

До г-н Бойко М. Борисов

министър-председател на РБ

председател на ПП „ГЕРБ”

Уважаеми г-н Борисов,

Прочетох интервюто Ви във в-к „Труд” от 10.06.2011 г. В него на въпроса на журналистката Мила Аврамова

какво щеше да каже майка, ако беше жива…”

 

Вие със синовна любов отговаряте: „Разбира се. Всеки ден мисля за нея. Даже, като направя нещо, винаги го прекарвам през това дали тя щеше да го одобри. Много ми е говорила, докато беше жива. Тя ми е критерий за справедливост и за вярност. Като преценя, че нещо няма да го хареса, и не го правя.”

По повод на това, което казвате за майка си аз, като 15 години по възрастен от Вас и принадлежащ по-скоро към поколението на майка Ви искам да Ви припомня следното:

  1. През 2006 г., когато излизахте от терена на ст. „Христо Ботев” в Пловдив на пътеката към съблекалнята, аз Ви дадох в плик мое отворено писмо до Станишев.
  2. Почти година по-късно, при откриване на предизборната кампания за евродепутати в Пловдив Вие ми дадохте автограф и когато се опитах да Ви кажа защо съм за втори път пред Вас ме прекъснахте и с думите „При Цветанов, при Цветанов, при Цветанов” отказахте да разговаряте с мен и  ме насочихте да разговарям към стоящия на два-три метра в страни г-н Цветанов.

Желаех да говоря с Вас за следното:

При управлението на премиера Костов МВР издаде Наредба І – 45, с която определи краен срок за валидност на регистрацията на автомобилите в България, които, забележете, съгласно чл. 141 от Закона за движение по пътищата са с безсрочна регистрация (с изключение на някои особени случаи като например временен внос). Фрапиращо нарушение на закона с наредба на МВР, като от правозащитен и правоналагащ  орган МВР и по специално КАТ бяха превърнати в инструмент за осъществяване на масов  рекет над българските собственици на автомобили.

Правителството на „носителя на европейските ценности”   Симеон Сакскобурготски  не видя нищо нередно в нарушаването на закона и изпълняваше  наредбата без  да подлага гражданите на особен натиск.

После на власт дойдоха „социалистите” с тяхната тройна коалиция.Те също не намериха нещо нередно в погазването на закона, нещо повече –  по предложение на министърката по еврепейските въпроси Меглена Кунева и министъра на финансите Пламен Орешарски сроковете за смяна на  и номерата на автомобилите бяха съкратени.

През есента на 2005 г. бе приет Законът за националните стандарти, в чиито чл. 5 е записано, че стандартите в република България се прилагат доброволно. Това законово положение също не смути Станишев и компания и те с масирана медийна, полицейска и политическа кампания   притиснаха собствениците на автомобили със заварена регистрация да сменят номерата и талоните на автомобилите, при това по „социалистически” – в съкратени срокове. Но пък за сметка на това – на тройно по-висока цена от цената за регистрация на МПС например в Германия.

Към незачитането на законите Станишев и с-ие прибавиха и няколко откровени лъжи. Те излъгаха, че смяната на номерата е изискване на ЕС. Те излъгаха, че ЕС изисква 90 % застраховане със застраховка ГО на регистрираните коли, а ЕС изискваше 90 % застрахованост на колите, които се движат по пътищата. Накрая те излъгаха, че няма друг начин за изпълнение на изискването на ЕС освен чрез смяната на автомобилните номера. Не се смутиха от наличието на чл. 171 в Закона за движението по пътищата, съгласно който МПС без застраховка ГО се спира от движение до сключването на такава.

В рамките на политическия натиск върху населението  в интервю по БНТ с избрани журналисти на 15.03.2006 г. Станишев изрече колосална глупост, критикувайки държавата, че дълго време не си била вършила работата и не била подменяла номерата на автомобилите. (Виж: http://www.mitev.eu/?p=59 ) Българският премиер е единствен в света,  който счита, че работа на държавата е да сменя номерата на автомобилите. Все  още обаче не съм видял негово обяснение какъв е положителният ефект за държавата и гражданите от смяната на един номер с друг, на един талон с друг. Пък и никой не го пита – нито политическите партии, нито медиите, нито прокуратурата. А разходите на населението и загубите на държавата от тази акция възлязоха на стотици милиони лева.

В петък, 10.06.2011 г. по време на парламентарния контрол Станишев  отправи към Вас обвинението, че „Не Ви пука нито за конституция, нито за закони”. Той, който не се смути от погазването на закона и на клетвата, която е полагал като министър-председател днес има наглостта да бъде съдник. Вижте писмото, което отправих до него и отговора, изпратен ми от МВР. http://www.mitev.eu/?p=41о Там няма да намерите опровержение на нито едно от обвиненията за погазване на положената от него клетва. А за съжаление в България не намерих медия, която да публикува писмото ми и отговора, ей така, просто без коментар.

А дамата, която като юристка не видя порочността на наредбата на МВР и предложи да бъде изпълнявана в съкратени срокове, по ирония на съдбата стана еврокомисар за защита на потребителите и днес активно агитира да бъде избрана за президент на България. Срам и позор. http://www.mitev.eu/?p=2653

Уважаеми г-н Борисов,

когато през 2007  г. ме насочихте към г-н Цветанов и аз започнах да му казвам за какво става дума, той реагира с думите:  „Ми те искаха да понапълнят бюджета”. Казах му, че аз ще  скъсам чуждестранната  диплома за висшето си икономическо образование, ако не му докажа че греши и му дадох само един от многото възможни примери за загуби на страната ни:

по официални данни от началото на 2006 г. до 28.05.2006 г. са били пререгистрирани 608  013 автомобила. Чакането бе средно по три денонощия. Това означава загуба на милион и осемстотин хиляди работни дни. Един зает в икономиката тогава произвежда брутен вътрешен продукт за 65 лв. средно. Тоест, загубата от пропилените дни в чакане по опашките само за този период възлиза на над 100 милиона лева непроизведен продукт. А през този период на опашките са чакали още поне 150 хиляди души за първа регистрация.

След този пример г-н Цветанов каза : „Може би сте прав”, даде ми визитната си картичка и аз му изпратих по-подробен текст на неговия интернет адрес. Кампанията на ГЕРБ за изборите обаче продължи без да бъде засягана предлаганата от мен тема.

В заключение бих искал да Ви посоча, че според мен    майка Ви не би одобрила срамната кампания за повторно регистриране на законно регистрирани автомобили и унижението, на което бяха подложени милиони български граждани. Дълбоко съм убеден също, че тя не би одобрила пасивността и мълчанието на Вас и на ПП „ГЕРБ” за тази злоупотреба с власт.

Като гражданин на България аз считам, че ако продължавате да мълчите за престъпните действия на трите предишни правителства, свързани с пререгистрацията на законно регистрирани автомобили с безсрочна по закон регистрация, Вие и ГЕРБ волно или неволно ставате съучастници на „пререгистраторите” в потулването на тази срамна страница от най-новата българска история.

Дълбоко съм убеден също така, че ако в предизборната си кампания за предстоящите избори изнесете истината за действията на СДС, НДСВ, БСП и ДПС при уникалната в световен мащаб българска смяна на номерата на автомобилите, милионите българи, на които бяха натрапени обективно ненужни разходи и бяха унижени по опашките пред КАТ ще Ви разберат и подкрепят. А „пререгистраторите” от СДС, ДСБ, НДСВ, БСП и ДПС ще получат поне оглушителен политически плесник, какъвто според мен заслужават. При нашата съдебна система повече не мога да очаквам.

Пловдив,                 Димитър Николов Митев, тел. 0888/704984

13.06.2011 г.

ПП.

Честит рожден ден. Приемете горното писмо като своеобразен подарък за него от мен като редови български гражданин, който е гласувал за Вас и ПП „ГЕРБ” и който желае да промените начина си на мислене по горепосочената тема.

х      х     х

Изпратих писмото на електронния адрес на правителсвото и след по-малко от час получих следното писмо от там, с което се потвърждава, че е прочетено.

Подател: GIS <gis@government.bg> добави в адреси
До: Dimitar Mitev <dimitr_mitev@abv.bg>  
Относно: Read: Писмо до г-н Бойко Борисов  
Дата: Понеделник, 2011, Юни 13 17:47:40 EEST  
Файлове: (1) Прикрепен файл  

 
 
 

Your message

To: GIS
Subject: Писмо до г-н Бойко Борисов
Sent: Monday, June 13, 2011 5:08:28 PM (UTC+02:00) Helsinki, Kyiv, Riga, Sofia, Tallinn, Vilnius

was read on Monday, June 13, 2011 5:47:34 PM (UTC+02:00) Helsinki, Kyiv, Riga, Sofia, Tallinn, Vilnius.

x     x     x

Десет дена по-късно, на 24.06.2011 г. получих по пощата следното писмо от Министерски съвет:

От приложеното писмо разбирам, че в МС все още началник на отдел “Приемна” е същата Соня Божикова, която отговаряше по подобен начин и на писмата ми до Сергей Станишев докато той беше премиер.

Направи ми впечатление, че има подпис и на “Съгласувал” – М. Стоева. С кого ли е съгласувано в МС писмо да премиера Борисов да бъде препратено по компетентност до МВР? Кой е решил въпросите, отправени лично към премиера, да бъдат препратени другиму за отговор? Може ли това да е решение на Бойко Борисов или е поредният пример за управлението на “средния ешелон” на властта у нас, който филтрира по свое усмотрение материалите, постъпващи до висшите представители на властта?

ПП.

Предвиждайки горния вариант на развитие, все пак на 17.06.2011 г. пред НС успях да предам горното писмо лично на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов заедно с писмо до него. Тоест успях да стигна до предпоследното стъпало в пирамидата на властта с въпросните писма. Остава да чакам за да разбера дали Цветан Цветанов е прочел двете писма и дали ще ми отговори лично, а ако е предал писмото до премиера, евентуално дали ще ми отговори лично Бойко Борисов. Съдейки по досегашния си опит много по-вероятно е да влезе в действие отново “средният ешелон”, който не изпитва проблем когато нарече черното бяло или бялото черно и затова е много “по-удобен” да подписва отговори на сигнали и жалби  вместо представителите на висшия ешелон, но от името на ръководената от тях институция.

х     х     х

На 14.07. 2011 г. с препоръчано писмо получих следния отговор от министерството на вътрешните работи, дирекция  “координация и информационно-аналична дейност” от 7.07.2011 г.:

След този формален отговор се наложи да напиша следното заявление:

До господин Бойко Борисов

Министър-председател на РБ

София

З   А   Я    В   Л    Е   Н   И   Е

от Димитър Николов Митев, ЕГН ………………….,  гр. Пловдив, ул……………………..

за предоставяне на информация в съответствие с член 2 (1) на  Закона за достъп до обществена    информация

Уважаеми господин Борисов,

на 13.06.2011 г. изпратих по интернет на адреса на Министерски съвет писмо до Вас:(Приложение 1). След това получих копие от писмо до МВР, подписано от началника на отд. „Приемна” на МС  Соня Божикова: (Приложение 2)

Видно от изпратеното ми копие моето писмо до Вас е заведено с входящ номер в МС и е препратено на вниманието на  МВР „по компетентност”.  На 14.07.2011 г. получих писмо от МВР до мен с копие до Администрацията на МС което трябва да приема като отговор на изпратено от мен писмо до Вас. (Приложение 3)

Не съм доволен от начина, по който е процедирала администрацията на МС в лицето на началника на отдел „Приемна” Соня Божикова. Ако съм искал да сезирам МВР, щях да сезирам МВР! Считам, че службата в МВР, на която е изпратено писмото ми няма нужната компетентност по силата на позицията си в иерархията на властта да отговори  на въпросите и предложенията, отправени от мен към Вас. Не съм доволен и от абсолютно формалния отговор, изпратен ми от служител на МВР от името на началник отдел „Административна координация”.

Във връзка с това аз желая да получа в съответствие със закона за достъп до обществена информация сведения за следното:

1/Знаете ли за съществуването на моето писмо до Вас и  представено ли Ви е  лично  за да се запознаете с него?

2/ Упълномощавал ли сте и с какъв документ началника на отдел Приемна да отговаря от ваше име и/или препраща адресирани до Вас писма на вниманието на съответната служба в МВР? При наличие на такъв документ желая копие от него да ми бъде изпратено на хартиен носител.

3/ Ще изискате ли от Администрацията на МС писмото, което изпратих до Вас и ще му отговорите ли лично?

Отговорът на настоящото заявление ми е необходим за да си съставя мнение за работата на МС с граждани и граждански сигнали и предложения и дейността Ви като задължен по закона субект.

20.07.2011 г.                         С уважение:………………………………

При подаването на заявлението на 22.07.2011 г. ми беше даден телефон, на който да се обадя между 15 и 17 часа на следващия работен ден, за да ми бъде даден входящият номер на Заявлението. В понеделник, 25.07.2011 г.  се обадих на посочения телефон 02/940-27-73 и ми бе съобщено, че вх. номер  е 03.07-45/22.07.2011 , както и че по Заявлението ми “се работи”.

х     х    х     х

На 06.08.2011 г. по пощата получих следния “отговор” на горепосоченото Заявление:

На този етап филтърът продължава да не пропуска писмото до Борисов.  Очевидно ще трябва да заведа дело в съда за отказаната  информация, която поисках със Заявлението. Най-вероятно съдът няма да намери порок в отговора, въпреки че отговор на зададените въпроси не се съдържа в “отговора”. И ръководителят ще бъде опазен от натиск на  досадник като мен.

Дани Каназирева – “Съюз за Пловдив”

сряда, март 23rd, 2011

В стремежа си да намеря подкрепа за идеите ми относно оптимизирането на масовия градски транспорт направих опит да ангажирам Дани Каназирева в качеството и на лидерка на новосъздадената нейна партия “Съюз за Пловдив”. Помолих я за среща през м. януари 2011 г. и тя ми каза да дойда в клуба на партията на 24.01.2011 г.    В уречения час тя се появи, каза ми че проблемите на транспорта живо я интересуват и взе материалите, които и бях донесъл. Става въпрос за първото ми писмо до Славчо Атанасов, Илко Илиев и Иван Тотев (с резолюция от кмета Славчо Атанасов) -http://www.mitev.eu/?p=1144, както и за второто и третото ми писмо до Славчо Атанасов – http://www.mitev.eu/?p=1974. Дадох и също моя визитна картичка като и обясних къде да намери в блога ми материалите за транспорта в Пловдив.

Госпожа Каназирева взе въпросните материали и каза, че като ги прочете ще ми се обади за разговор по темата. Предстоеше и някакво мероприятие в клуба и не беше удобно да настоявам в момента да говоря за нещата, които предлагам. Сбогувах се и зачаках. След около десетина дена, след намеса на кмета Славчо Атанасов по повод на третото ми писмо до него, получих най-после писмо от директора на Общинското предприятие “Организация и контрол на транспорта”, на което веднага изпратих отговор. Писмото от ОП ОКТ и моя отговор публикувах веднага в блога и се обадих на г-жа Каназирева по телефона за да и кажа това.  Виж   http://www.mitev.eu/?p=2038 , както и http://www.mitev.eu/?p=2042

След още няколко дни получих второ писмо от директора на ОП ОКТ и съответно изпратих отговор. Двете писма изпратих по интернет на адреса на “Съюз за Пловдив” http://www.mitev.eu/?p=2047 и http://www.mitev.eu/?p=2050 .(След разменените две писма и два отговора г-н Янакиев повече от месец не реагира на второто ми писмо до него, но за сметка на това превозвачите отново поискаха повишение на цените на билетите и картите)

На 11.03.2011 г. (петък) се обадих отново  по телефона на г-жа Каназирева и я попитах кога може да се срещнем за да обсъдим предложенията ми. Тя ми каза, че не вижда какво може да направи от нейна страна по повод исканията на превозвачите и че политическия съвет в общината ще реши каквото намери за добре. Каза също, че е заета през следващата седмица, затова препоръча да и се обадя в началото на по-следващата седмица.

Изчаках до днес, 23.03.11 г. Видях днес нейно интервю при Валентина Йеремиева. Реших да се обадя отново по телефона и да поискам приемане.  Разговорът бе много кратък  – г-жа Каназирева ми каза, че прави всичко, което е по нейните сили, че има много желаещи за среща по различни проблеми и че не може да се срещне с всички. Като чух това аз казах, че повече няма да я безпокоя и  разговора между нас приключи. С това на този етап се налага да отпиша “Съюз за Пловдив” като партия, на  която може да разчитам за подкрепа на идеите, които предлагам. Защо се случи така не се наемам да гадая.

Писмо в блога на Кр. Вигенин

вторник, февруари 22nd, 2011

По някаква слука в пощата ми се появи писмо от Кристиян Вигенин с предложение да разгледам неговите снимки. Това ме провокира да му изпратя долупосоченото писмо. Ако случайно получа отговор (вероятността да стане това е по-малка от вероятността да улуча джакпота в тотото), той ще бъде публикуван пак тук.

vigenin
Кристиан Вигенин
на 35 години – мъж – България, София-град

извън линия

Този разговор е отворен в отделен прозорец.
Моля, чатете в него, или затворете другия прозорец, за да чатите тук.
10:27 Уважаеми господин Вигенин!
Вие и вашите колеги от БСП постоянно говорите за нарушаване на човешките права от сегашното правителство, за полицейщина, за погазване на законността и т.н.
10:29 Не очаквам да отговорите на това писмо, но все пак ви го изпращам за да имате представа как изглеждате в очите на хора като мен.
Аз бях 25 г. член на БКП, марксист съм по убеждение.
10:32 Изпитвам отвращение когато слушам ренегатската БСП, която възстанови капитализма и даде право на едно малцинство да експлоатира “законно” мнозинството от българи, което пък има правото да се подлага “законно” на такава експлоатация, поради липсата на друга възможност за съществуване.
10:38 Покрай този ваш колосален грях спрямо народа на България вашата партия си позволи и още множество безобразия. Ще ви напомня само за 2006 г., когато вашият лидер Станишев заяви, че държавата дълго не си е вършила работата и не е подменяла номерата на колите. Съгласно чл. 141 от Закона за движение по пътищата с някои конкретни изключения (например временен внос) автомобилите в България са с безсрочна регистрация. Но с наредба І – 45 на МВР, издадена от правителството на вашия уж политически противник Иван Костов бе определен краен срок за валидност на регистрацията. И вашата партия и правителството, оглавявано от Станишев, предприе уникална в световен мащаб кампания за пререгистрация на автомобилите “по социалистически” – в съкратени срокове. Извиха се многодневни опашки, хората бяха принудени да плащат тройно по-висока цена за новата регистрация в сравнение с цената за първа регистрация например в Германия. Правителството на тройната коалиция излъга публично и нагло, че подмяната на номерата и талоните е изискване на ЕС.
10:40 Днес вие и компания пищите за погазването на човешките права от правителството на ГЕРБ. Не съм защитник на ГЕРБ, както поради това, че марксистките ми убеждения не ми позволяват да съм симпатизант на дясна партия, така и ако искате по конкретния повод, че ГЕРБ до този момент не са осъдили бандитската акция по пререгистрацията на милиони автомобили.
10:45 Вижте в www.mitev.eu моите писма до Станишев и отговорите, изпратени от негови подчинени вместо него. Там съм го обвинил в десетина точки че той е погазил положената от него клетва да се ръководи от интересите на народа в своята дейност. Никой до този момент не е оспорил нито едно от моите доказателства. Опитайте вие, съобщете за това писмо на Станишев, говори се, че сте приятели, опитайте сам или колективно с целия висш партиен съвет и цялата парламентарна група на КБ да докажете, че не съм прав в обвиненията си. А ако не можете, скрийте се някъде дълбоко, изчезнете от политическата действителност и се радвайте, че не ви е потърсена наказателна отговорност за деянията ви.
10:46 Спирам до тук, за да не ви припомням плоския данък, с който според Станишев дадохте на едно малцинство български граждани да спечелят от неговото въвеждане, а на мнозинството българи дадохте правото да не загубят от неговото въвеждане.
10:47 Ще се радвам ако впрегнете всички сили на столетницата, ако използвате капацитета на стратега ви Александър Лилов и ми отворите очите като ми докажете колко много се заблуждавам в оценката на стратегическия ви курс и конкретните посочени действия в частност.
Димитър Митев, Пловдив, 22.02.2011 г.